Home
Home
Menu
Zeewolde ruimte om te recreëren

Zeewolde Liberaal hekelt leeftijdsdiscriminatie Gemeente

 Zeewolde Liberaal vindt het ongehoord dat de gemeente Zeewolde bij de aanname van nieuw personeel de voorkeur geeft aan jongeren onder de 25. Volgens de liberalen is dat leeftijdsdiscriminatie dat volgens de wet gelijke Behandeling niet mag. Daarom heeft Zeewolde Liberaal over deze zaak vragen ex. Artikel 36 aan het college gesteld.

De gemeente Zeewolde heeft onlangs een vacature geplaatst waarin zij op zoek is naar een medewerker Publiekscentrum (vacaturenummer 2016/06). De gemeente Zeewolde wil deze vacature invullen met inachtneming van de uitgangspunten van het Generatiepact, waarbij is besloten de ruimte die oudere werknemers afstaan in te gaan zetten voor jonge medewerkers (tot en met 25 jaar). Hiermee zegt de gemeente haar verantwoordelijkheid te nemen in het bieden van kansen aan jonge mensen in het publieke domein.

 

De inzet van het Generatiepact biedt aan oudere medewerkers structureel de mogelijkheid om minder te werken. De vrijgekomen loonruimte wordt dan gedeeltelijk gebruikt voor de instroom van medewerkers jonger dan 25 jaar. Volgens Zeewolde Liberaal lijkt dit op het eerste gezicht een sympathieke regeling. Echter is het toepassen van leeftijdsdiscriminatie volgens de liberalen in strijd met art. 3 van de Wet Gelijke Behandeling. Zij willen een gemeentelijk aannamebeleid dat slechts gebaseerd is op grond van opleiding, ervaring en geschiktheid.

 

“Wij begrijpen de verontwaardiging van veel oudere werkzoekenden in Zeewolde wel”, zegt Cees Steijger, fractievoorzitter van Zeewolde Liberaal. “Het komt hard aan als je louter op grond van je leeftijd nul op je rekest krijgt. Bovendien zien wij het hele door de overheid bedachte Generatiepact als een verkapte vorm van vervroegd uittreden (VUT). Dan komt het dubbel hard aan als je als 50+er werkloos thuis zit met het vooruitzicht dat je tot je 67e niet meer aan de bak komt. Daarom willen wij dat de gemeente Zeewolde een aannamebeleid voert dat is gebaseerd op opleiding, ervaring en geschiktheid en niet louter op grond van leeftijd binnen welke daarvoor aangehaalde regeling dan ook.”

Terug naar overzicht

Delen: