Home
Home
Menu
Zeewolde ruimte om te recreëren

Oppositie Zeewolde wil Buitenplaats Horsterwold transformeren naar een high-end woon- en werkomgevin

Zet een streep onder de lange en roerige geschiedenis van buitenplaats Horsterwold en het intensieve handhavingsbeleid en transformeer de buitenplaats naar een toekomstbestendige high-end woon- en werkomgeving. Dit zullen de fracties van Zeewolde Liberaal, D66, PvdA/GroenLinks en BurgerBelang tijdens de raadsvergadering van 28 mei aan het college van B&W van Zeewolde voorstellen.
“Het migraine dossier Buitenplaats Horsterwold heeft al veel te lang geduurd”, zegt Cees Steijger van Zeewolde Liberaal, “het kost de gemeenschap veel geld, legt een groot beslag op de handhavingscapaciteit en wij hebben sterk onze bedenkingen over de manier waarop er gecontroleerd en gehandhaafd wordt.”

Volgens Wenda Westerhuis van D66 lijkt het gemeentelijk beleid enkel nog gericht te zijn op zeer intensieve controles en handhaving; “een heilloze weg die nergens toe leidt, anders dan een onleefbare situatie voor alle betrokkenen en een verloederde buitenplaats waar veel recreatiewoningen leegstaan, kavels onbebouwd blijven en illegaal arbeidsmigranten verblijven.”

“Dat moet volgens ons niet alleen anders”, zegt Yvonne van Bruggen, “maar het kan ook anders en zorgt uiteindelijk voor een win-win situatie voor gemeente en eigenaren.” De Rijksoverheid biedt inmiddels meer ruimte aan gemeenten om waar nodig en verantwoord recreatieparken naar een woonbestemming te herbestemmen. Veel gemeenten, zoals Harderwijk, hebben daar al voor gekozen.

“Wij zien een high-end woon- en werkomgeving met villa’s en specifieke maatschappelijke functies voor ons”, gaat Steijger verder, “dit sluit ook nog eens mooi aan op een eerder voorstel van het college om nabij de Golfbaan woon-, eet- en kantoorvilla’s neer te zetten en bijzondere vestigingen voor bijvoorbeeld vergaderen, wellness, zorg en revalidatie. Zo’n hoogwaardige woon- en werkomgeving past uitstekend in de parkachtige setting van buitenplaats Horsterwold.”

Ruud Visser van BurgerBelang benadrukt dat zo’n transformatietraject niet makkelijk zal zijn en veel tijd zal kosten. “Je bent zomaar vele jaren verder”, zegt Visser, “naast het herstellen van het vertrouwen tussen eigenaren en gemeente, liggen er talloze financiële, juridische, ruimtelijke en planologische uitdagingen te wachten, maar waar een wil is, is een weg - dus zet een streep onder het verleden en ga vooruit!”

 

Terug naar overzicht

Delen: