Home
Home
Menu
Zeewolde ruimte om te recreëren

Fruithal Smits uitgeroepen tot Fruitteler van het Jaar 2020

Nicole2.jpg Fruithal Smits, één van de fruitteelbedrijven van het eerste uur in Zeewolde, is uitgeroepen tot Fruiteeltonline Fruitteler van het Jaar 2020. De onderscheiding werd maandag 21 december door Fruitteeltonline aan een dolgelukkige Nicole Smits uitgereikt “Dit geeft ons als boerderij vertrouwen, energie en kracht om verder te gaan met hetgeen waar we mee bezig zijn”, zei Nicole. En waar Fruithal Smits mee bezig is dwingt respect af in de sector. De verkiezing, die dit jaar voor de eerste keer onder Nederlandse fruittelers werd gehouden, is een initiatief van de vakwebsite Fruitteeltonline. Met de verkiezing van Fruithals Smits gaat de begeerde titel naar een ondernemer die echt nieuwe wegen inslaat en dat wordt door velen in de sector gezien en gewaardeerd. Nicole: “Het is een hele eer om door je collega fruittelers op deze wijze gewaardeerd te worden.”

Visie
Al vanaf 1968 teelt de Familie Smits appels. Opa en oma kwamen in 1982 vanuit Dronten naar de boerderij aan de Sterappellaan in Zeewolde. Hier startten ze met de teelt van appels. Vanaf 1988 raakte moeder José ook betrokken bij het Fruitteeltbedrijf.  Roy en Nicole (broer en zus) runnen samen met hun ouders het bedrijf en zetten hun visie voort. Zij telen nu op milieuvriendelijke en duurzame wijze appels, peren, aardbeien, kersen en pruimen. In de succesvolle boerderijwinkel worden de eigen producten en een uitgebreid assortiment aan streekproducten verkocht. In het kader van ‘Koop Lokaal’ raakte de winkel in de coronacrisis in trek bij een breed publiek uit de wijde omgeving. 

Flevofood
Nicole heeft een passie voor haar vak en zet zich daadkrachtig in voor een duurzame toekomst. Zij is één van de initiatiefnemers van Flevofood, de netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. Vanuit het bestuur – zij is secretaris - van deze organisatie werkte zij mee aan de Flevour Box, die uit noodzaak aan het begin van de coronacrisis is ontstaan. Met deze box worden lokale producten aangeboden. Daarmee stimuleert Flevofood de zogenaamde ‘Korte Keten’, waarbij het voedsel van de boer zonder veel tussenkomst direct naar de consument gaat. Dat geeft de verduurzaming van onze landbouw een zet in de goede

Ambassadeurs voedselketen
De inspirerende inzet van Nicole en Roy was al eerder opgevallen. Voor Zeewolde Zakelijk van de gemeente Zeewolde was dat voldoende aanleiding om eerder dit jaar Fruithal Smits de Zeewolde Zakelijk Aanmoedigingsprijs 2020 te geven. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de onderneming of  start-up die een opmerkelijke prestatie heeft verricht. Bij de uitreiking begin dit jaar in The Lux roemde wethouder Egge Jan de Jonge de inzet van Nicole en Roy, die hij de ambassadeurs van de duurzame voedselketen noemde.  Met het initiatief Boer zoekt Burger, maar ook door actief te zijn in de Floriade die over anderhalf jaar in Almere wordt gehouden laat Fruithals Smits zien dat het een exponent is van  de nieuwe landbouw waarin Flevoland het voortouw neemt; fruit telen met respect voor de natuur, het milieu en de samenleving.
 

Terug naar overzicht

Delen: